måndag 30 april 2012

Grillad rostas med vårprimörer och Shiitakesås

Härlig vårkänsla med goda primörer


Ingredienser till 4 personer:

Vårprimörer:
1 knippe vårlök 
1 litet tråg sockerärtor
1 knippe sparris

Förväll grönsakerna i 4-5 minuter beroende på tjocklek.
Lägg omgående i isvatten så de får behålla den fina färgen.

Ta upp och värm dem i ugnen innan servering.


Rostas:
600-800 gr Rostas
Olivolja
Havsalt
Svartpeppar

Ta ur köttet ur kylskåpet och låt stå tills det får rumstemperatur, ca 15 minuter.
Skär i ca 3 cm tjocka skivor.
Pensla med olivolja.
Grilla i grillpanna på högvärme efter smak.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera grillad rostas på en bädd av Pommes chips tillsammans med vårprimörer och Shiitakesås, toppa med stekt shiitakesvamp och strö över lite flingsalt.









Shiitakesås - kan göras mjölkfri

God svampsås på Shiitake


Shiitakesås +  garnityr:

Drygt två hekto Shiitakesvamp - borstad och hackad
Lite smör/mjölkfritt alternativ till smör  +  rapsolja 
2,5 dl grädde/ mjölkfritt alternativ till grädde
En skvätt Armagnac eller annan god smaksättare
Soja
Havssalt
Svartpeppar

Stek svampen länge i margarinblandningen.
Ta bort 3 msk svamp till såsen - spar resten till garnityr.
Tillsätt armagnac och låt koka ner till hälften.
Häll i mjölkfri grädde, lite soja, smaka av med salt och svartpeppar.
Låt få koka ihop ca 10-15 minuter.


fredag 27 april 2012

Chocolate Almond Tarte - naturligt glutenfri

Ljuvlig chokladkaka
Frasig på utsidan, mjuk och saftig inuti



Ingredienser:
4 ägg
200 gr mörk choklad, hackad
150 g valfritt alternativ till smör
100 gr mandelmjöl
150 gr socker (100+50)
½ tsk äkta vaniljpulver
1 krm bakpulver

florsocker och kakao till garnering


Gör så här:
Smält chokad och smör i vattenbad, tillsätt vanilj.
Vispa äggvitorna med 50 gr socker till fast skum.

I en annan skål:
Vispa äggulor + 100 gr socker tills fluffigt.
Tillsätt den smälta chokladen.
Sikta ner mandelmjölet med bakpulver, rör om ordentligt.
Vänd ner äggvitorna försiktigt.
Häll i smeten i smord och bröad springform 20 cm diameter 
(med  t ex mandelmjöl).

Grädda i 180 grader ca 35-45 minuter.

När kakan svalnat - strö över florsocker uppblandat med kakao.





onsdag 25 april 2012

Marinerade grillspett med stekt ris

Lite inspiration från Östra Medelhavet

 
Till 4 personer:

Grillspett av fläskkarré:
500 gr fläskkarré
1/2 citron
3 msk olivolja
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk torkad oregano
havssalt och svartpeppar 

Putsa fläskkarrén och skär i ca 3 cm bitar. 
Marinera i vitlök, citron, olivolja och oregano över natten eller minst 3 timmar.
Salta och peppra bitarna och grilla i grillpanna på hög värme/ eller som grillspett på grillen.

Stek ris med champinjoner och svarta oliver
6-8 dl färdigkokt basmatiris
200 gr champinjoner - skivade
en näve svarta oliver - skivade
havsalt och svartpeppar

Stek skivade champinjoner.
Stek färdigkokt basmatiris länge i lite olivolja tills det blir genomvarmt, stekt och har lite nötig smak. 
Tillsätt de färdigstekta champinjonerna och de skivade svarta oliverna.
Smaka av med havssalt och dra några varv med svartpepparkvarnen.




Servera tillsamman med tomate frito.


måndag 23 april 2012

Aubergine omelette



 Tortilla de Berenja.
När man kokar aubergine i saltat vatten försvinner beskheten och kvar blir den fina smaken.  

Till en omelett
1 aubergine
3 ägg
1 vitlöksklyfta
1 liten lök
havssalt
svartpeppar
olivolja

Skala aubergine, skär den i ca 2 cm tärningar.
Koka dem ca 10 minuter i saltat vatten.
Låt rinna av ordentligt, pressa ur allt vatten.
Stek lök och vitlök på svag värme tills de börjar smälta ihop.
Blanda i auberginen och låt få steka med ett tag.
Vispa upp ägg, lägg i alla grönsaker. Salta och peppra.
Låt vila ca 10 minuter.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. 
Häll i äggblandningen och rör omkring så den får steka ihop lite.
Stek sedan så den får fin stekyta på en sida.
Vänd tortillan med hjälp av en tallrik, häll sedan tillbaka den och låt den andra sidan få en fin stekyta.
Stjälp upp på tallrik.

Servera t ex tillsammans med bröd och en enkel tomatsallad.













fredag 20 april 2012

Paté av svarta oliver

Crostini med paté av svarta oliver

 Den här goda olivröran är så enkel att göra.
Svårast är att hitta goda oliver, lättast är nog att ta till urkärnade Kalamataoliver, fast den med kärnor smakar betydligt bättre.


Ingredienser:
250 gr urkärnade svarta oliver av god kvalitet, typ Kalamata
3 msk god extra junfruolivolja
pyttelite salt

Mixa allt slät till en kräm.
För variation - krydda med t ex lite rosmarin eller timjan.


onsdag 18 april 2012

Dulce de leche med sojamjölk


Argentinsk kolakräm i veganform.
Här gjord med brunt råsocker för att få lite mer smak.
Vanlig socker kan användas - då blir den ljusare till färgen.



Ingredienser:
1 liter sojamjölk
300 gr brunt socker
1 tsk bikarbonat
lite äkta vaniljpulver


Låt allt koka upp i en tjockbottnad vid kastrull och rör om.
Sänk värmen till medel/medelsvag värme, koka ca 45 minuter till och rör om då och då.
Det är klart när det börjar tjockna och färgen blivit mörkbrun eller kolafärg om vanligt socker använts.
Gör ett prov - skeda upp lite på en tallrik.
Om den är trögflytande blir det en bra konsistens!

Häll upp i burk och förvara i kylskåp.



Kan användas till glass, efterrätter, bakverk mm 





måndag 16 april 2012

Kryddig korv med escalivada och stekt potatis

Kryddig korv med en grillad sallad


På tallriken ligger:
Grillad kryddig korv med hög kötthalt
Stekt potatis 
Escalivada - grillad grönsakssallad 
En klick HP sauce (glutenfri variant) 


Escalivada


Katalanska sallad med grillade grönsaker

2 stora aubergine
2 röda paprikor
2 lökar
2 tomater
1 vitlöksklyfta
havssalt
olivolja
vinäger
persilja

Det mest normala är att göra den i ugnen men på grillen blir de godast.
Lägg aubergine, paprika och lök på en plåt i ugnen med olivolja och grilla ca 30 minuter, vänd på grönsakerna och lägg in tomaterna.
Stäng av ugnen och fortsätt ca 40 minuter till - eller tills de är färdiga.
Ta ut dem och vira in dem i t ex papper eller folie låt vila ca 20 minuter - förutom tomaterna...

På det snabba sättet:
Man skalar auberginen och skär den på längden i  ca 1,5 cm skivor, delar paprikan och löken 4 bitar, ringlar över olivolja och grillar i ugnen på hög värme i ca 20 minuter, och stoppar in halverade tomater de sista 10 minuterna. 

Skala grönsakerna, skär i strimlor, salta och lägg upp på ett serveringsfat.
Ringla över en god olivolja, lite rödvinsvinäger, strö på hackad persilja och lite havssalt. 
  

lördag 14 april 2012

Vårgryta

En härlig vårgryta
med champinjoner, ärtor, persilja och vitt vin


Till 4 portioner:

600 gr högrev - skuret i grytbitar
1 hackad lök
4 morötter, skurna i bitar
6-8 potatisar, skurna i bitar
ca 12 stora champinjoner - skurna i 4 delar per champinjon
150 gr frysta gröna ärtor
1 glas vitt vin
olivolja
havssalt
svartpeppar
hackad persilja
vatten

I en gryta:
Hetta upp olivolja och stek den hackade löken tills genomskinlig.
Fortsätt att fräsa och tillsätt champinjonerna, potatisen och morötterna.
Salta och peppra köttbitarna, hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn dem väl.
När de är färdigbrynta, tillsätt dem i grytan.
Häll i vitt vin och fyll på med vatten.
Låt koka på svag värme i 30-45 minuter tills köttet är mört.
Tillsätt gröna ärtor de sista 5 minuterna.
Smaka av med ev mer salt och strö över hackad persilja.
Servera med ett gott bröd till.










torsdag 12 april 2012

Baskiska Tonfisk Pintxos

 Pintxos de atún 


Till  5 st pintxos
5 snedskurna skivor av typ baguette
(t ex vitt bröd typ formbröd med krossat bovete)

1 burk (185 gr) tonfisk typ atun claro / yellowfin
½ msk smulad torkad charlottenlök
havssalt och lite svartpeppar

Mixa ihop alla ingredienser till tonfiskröran.
Röran ska inte vara rinnig, ganska fast men inte torr...
Ställ kallt i kylskåp minst en timme.
Eventuellt behövs lite mer majonäs.
Bred rikligt på med röran på brödskivorna.

On egin!





Vitt bröd typ formbröd med krossat bovete (glutenfritt)


Användbart basbröd

Ingredienser:
4 dl vatten
1 msk fiberhusk
1/2 dl rapsolja
450 gr mjölmix
20 gr krossat bovete
25 gr jäst eller 2 tsk torrjäst
1 tsk salt


I Bakmaskinen:
Tillsätt vätska och 1 msk fiberhusk .
Låt stå och svälla ca 10 minuter.
Tillsätt resten.
Kör programmet deg

När degen är färdig:
Värm upp ugnen till 250 grader.
Ta upp degen på mjölat bord och baka ut till längder.
Lägg på baguette plåt.
Pensla med ägg om färg önskas.
Ställ in plåten i ugnen, sänk till 200 grader och grädda i 25 - 30 minuter.


Variatoner: Jäs direkt i avlång smord form 



tisdag 10 april 2012

Ugnstekt torsk med mandel- och persiljetäcke

God torsk med härligt täcke

Till 4 portioner:
4 stora torskfiléer á 150 gr
havssalt
0,5-1 dl vitt vin 
extra jungfru olivolja

Till mandel - och persiljetäcket:
200 gr rostad hackad mandel
1 dl hackad persilja
1/2 riven vitlök eller 0,5 tsk vitlökspulver 
3-4 msk extra jungfru olivolja
lite havssalt

Mixa ihop allt i en mortel så det blir till en pestoliknande massa.
Den ska inte var för torr.

Salta fisken och lägg i en ugnsfast form.
Sprid över mandel- och persiljetäcket.
Stänk över vitt vin och ringla över lite olivolja.
Ugnstek i 200 grader 15-25 minuter - beroende på tjocklek och hur torsken önskas.
Glöm inte att skeda över den goda skyn!



Varm enkel potatissallad


Varm enkel potatissallad med haricot verts och vinägrette

1 kg Potatis
500 gr Haricots verts
Havssalt
Svartpeppar
Röd lök
Vinägrette


Skär rödlöken i tunna skivor.
Vispa ihop vinägretten, låt rödlöken marineras i den under tiden som potatisen blir färdig.
Koka potatisen, skala den och skär den i bitar.
Ånga/koka haricots verts
Tossa ihop allt och smaka av med ev mer salt och peppar.
Servera medan den är varm.

Vinägrette grundrecept


Här en vinägrette med sherryvinäger


Vinägrette grundrecept:
3 msk olivolja
1 msk vinäger
1 krm havssalt
0,5 krm svartpeppar


Vispa ihop allt i en skål eller skaka samman i en flaska/burk med lock.
Byt ev ut 1 msk olja mot 1 msk vatten så blir vinägretten mindre fet.
Variera med diverse oljor, vinägersorter, citron/lime, färska/torkade kryddor och andra smaksättningar...



fredag 6 april 2012

Katalansk påsktårta - naturligt glutenfri - kan göras mjölkfri !






GLAD PÅSK!

Mona De Pascua




En katalansk inspirerad påsktårta som på klassikt vis fylls med persikomarmelad, dekoreras med mandelspån och riktiga ägg som är målade. Det finns även varianter täckt med smält choklad.

Här är fyllningen gjord av konditorkräm, en fin aprikosmarmelad och en enkel dekor av chokladägg.

Botten är gjord av Pa de Pessic som delats i två delar
Sedan har den fyllts med konditorkräm och aprikosmarmelad utblandat med lite vatten.
Den är enkelt avslutad med lite siktat florsocker och några chokladägg.

Påsktårtan blev verkligen fin och delikat. Fast nästa gång ska det finnas massor av mandelspån i skafferiet - som ska strös på kakan innan gräddning...
















Pa De Pessic - naturligt glutenfri


Det här är nog den mest traditionella sockerkakan i Katalonien. Den är luftig och lätt trots att den inte har något bakpulver. Namnet kommer från att man nyper av den bit för bit när man äter den.

Ingredienser:
4 ägg
150 gr socker
50 gr mandelmjöl
50 gr potatismjöl
rivet skal från 1 citron
liten nypa salt
(ev florsocker - till att sikta över när kakan är klar)

Dela äggvitor från äggulorna.
Vispa upp äggvitona styva med 50 gr socker och ställ åt sidan.
I en annan skål  - vispa ihop äggulorna med resten av sockret.
Sikta ner mjölet.
Vänd ner äggvitorna försiktigt.
Smörj en form ca 22 cm diameter och bröa den  t ex med mandelmjöl.
Häll i smeten.
Grädda i 180 grader ca 30 minuter.
Låt kallna och sikta ev över lite florsocker.



Konditorkräm - kan göras mjölkfri

En användbar konditorkräm
till tårtfyllningar och andra bakverk


Konditorkräm:
1/2 liter valfritt mjölkalternativ
100 gr socker
50 gr maizena
strö i lite äkta vaniljpulver
1 ägg

Koka upp mjölken med 50 gr socker.
I en annan skål; mixa ihop resten av sockret med maizena och vaniljpulver.
Tillsätt ägget och blanda ihop väl.
Häll blandningen i mjölken, sänk värmen och rör tills den tjocknar.
Låt kallna.








torsdag 5 april 2012

Sillmacka

En liten sillpaus...

Till en sillmacka:
1 brödskiva - mjuk eller hård
1 tärnat kokt ägg
1 tärnad kokt potatis
5 sillbitar i sås (t ex senap), skurna i småbitar

Blanda ihop allt till en röra och klicka generöst på en brödskiva.


måndag 2 april 2012

Zuccinisoppa med bacontopping



Till 4 personer:
2 zuccini
4  potatisar
1 vitlöksklyfta
1 lök
1 liten grön paprika
extra jungfru olivolja
havssalt
svartpeppar
ca 8 dl vatten 

1 paket stekt bacon till topping 


Stek hackad vitlök och skivad lök tills de smälter ihop.
Skär paprikan i mindre bitar och låt den få steka med ett tag.
Skala potatisen och skär i bitar; låt få steka med resten.
Under tiden; skala den ena zuccini och låt den andra få ha skalet kvar. Skär dem i bitar och lägg i dem med det övriga och låt få steka med några minuter till.

Tillsätt vatten, havssalt och svartpeppar.
Låt småkoka på svag värme ca 15-20 minuter.
Mixa soppan slät med mixerstav - ta bort lite av vätskan om det ser ut att vara för mycket, men spar den för ev korrigering till önskad konsistens.
Smaka av.