fredag 31 augusti 2012

Äppelsmulpaj i små portionsformar - gluten och mjölkfri





Ingredienser till 4 portionsformar:

2 stora äpplen
kanel

Smuldeg:
2,5 dl havregryn
0,5 hackade hasselnötter
1/2 krm salt
1/2 dl ljust muscovadosocker
75 gr mjölkfritt margarin

Skala och skiva äpplena i klyftor.
Lägg i formarna och pudra över kanel och strö eventuellt över lite extra socker.
Nyp ihop smuldegen och fördela i formarna.
Grädda i ugn,  225 grader i ca 15 minuter eller tills smuldegen blivit gyllenbrun.


Alla glutenallergiker tål inte "glutenfria" havregryn



onsdag 29 augusti 2012

Soppa på kantareller och mandelpotatis

Gott!


Ingredienser till 4 portioner:
1 liter färska kantareller eller 1 dl torkade 
(trattkantareller är också goda att använda) 
4 st tärnade små mandelpotatisar 
några späda skurna salladslökar
olivolja
2,5 dl mjölkfri grädde
1 liter svamp/grönsaksbuljong 
( eller 2,5 dl  havregrädde extra + 7,5 dl vatten) 
salt & svartpeppar
persilja 


Stek svampen i olivolja tillsammans med salladslöken i minst 10 minuter. 
Lägg i mandelpotatisen efter halva tiden.
Tillsätt vätska, salt & peppar och låt få koka ihop minst 20 minuter.
Mixa till en slät soppa och strö över lite hackad persilja.
Servera!


Vid användning av torkade kantareller.
Låt de torkade kantarellerna ligga i blöt i 2 dl vatten minst 30 minuter - häll av spadet och använd det senare i soppan.
Stek först löken i olivolja i ca 5 minuter.
Stek sedan svampen i olivolja i ca 5 minuter.
Blanda i löken med svampen, lägg i potatisen och låt allt få steka ihop lite till.
Tillsätt vätska och fortsätt som receptet ovan.


fredag 24 augusti 2012

Saftiga kycklingfiléer med basmatis och myntasås

 
Saftiga kycklingfiléer med myntasås
 


Marinad till 4 kycklingfiléer:

Ingefära och Spiskummin marinad
3/4 dl olivolja
1/2 pressad citron
1,5 cm finhackad ingefära
2 rivna vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
salt och svartpeppar

Gör några snitt i kycklingfiléerna.
Lägg ner dem i en plastpåse, häll över marinaden och blanda runt.
Marinera i kylskåp i minst 2 timmar, vänd påsen någon gång under tiden.
Sätt in dem i ugn på 250 grader i 10 minuter.
Stäng av ugnen och låt kycklingfiléera stå ca 15 minuter till - eller tills de är genomstekta.

Servera  t ex som här med basmatiris, myntasås och rostade cashewnötter.

Myntasås:
Gör en sojanäs eller ta några deciliter naturell mjölkfri yoghurt och blanda i 1 msk mintsauce eller 1 tsk torkad mynta + 1 tsk citronjuice och eventuellt lite salt.



tisdag 21 augusti 2012

Champinjoner som i San Sebastian

Champiñones al Tamboril


Ingredienser:
8 stora champinjoner
olivolja
1 riven vitlöksklyfta
1 msk vitt vin
maizena
havssalt
malen torkad chili
hackad persilja till att strö över


Skär champinjonerna i tjocka skivor.
Värm upp olivolja i en stekpanna och fräs den rivna vitlöken.
Lägg i champinjonerna och låt steka länge tills de mjuknar.
Häll över en skvätt vitt vin.
Gör en liten redning med maizena utspätt med några msk vatten  och häll över champinjonerna.
Låt alltsammans få småputtra tills alkoholen dunstat bort.
Smaka av med salt och lite malen torkad chili.
Servera och strö över hackad persilja.




fredag 17 augusti 2012

Härlig Blåbärspaj - gluten och mjölkfri


Blåbärstider!


Ingredienser:


Pajdeg:
3 dl glutenfri mjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
100 gr mjölkfritt margarin - kallt och skuret i små kuber
1 msk vatten för att binda ihop

Fyllning:
3 dl blåbär
1,5 msk potatismjöl
2 msk socker

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ihop allt det torra. 
Tillsätt det kalla smöret skuret i små kuber. 
Nyp ihop pajdegen snabbt tillsammans med 1 msk kallt vatten.
Tryck ut det mesta av degen , ca 3/4 i en pajform 24 cm.
Pudra över potatismjölet.
Häll i blåbären, strö över socker.
Fördela resten av pajdegen i små bitar.
Sätt in pajformen i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader.
Grädda pajen i ca 25-30 minuter.

Avnjutes  t ex ljummen med vaniljglass eller rumsvarm med vaniljsås.

  



tisdag 14 augusti 2012

Persikomarmelad


Mermelada de melocotón



1 kg mogna persikor - utan skal och fruktkärna
500 gr syltsocker

Skålla persikorna i kokande vatten några minuter.
Skala persikorna och skär ned dem i småbitar i kastrull.
Tillsätt syltsocker och rör om.
Värm upp på medelvärme och låt koka 20-30 minuter.
För marmelad utan bitar - kör ned mixerstaven efter halva koktiden.
Häll upp på rena burkar och förslut med lock.







söndag 12 augusti 2012

Frukt och bärsallad med gratinerad vit choklad


Sommarfrukt med bär från trädgården



Ingredienser till 4 personer:

2 nektariner - skivade
1 näve smultron
1 näve hallon
1 näve jordgubbar - delade om stora
lite rostade pinjenötter
50 gr riven vit choklad -  vit veganchoklad vid mjölkfritt

Blanda ihop frukt och bär och dela upp på 4 portionskålar.
Strö över den rivna chokladen.
Kör med gasbrännaren tills det mesta av chokladen smält.
Strö över pinjenötterna och servera!










fredag 10 augusti 2012

Ugnsbakad Fjällröding



Mycket god och lättlagad fjällröding 


1 st fjällröding på 1,2 kg; räcker till 4 portioner
1 citron skuren i skivor
Dill
Salt


Salta rödingen inuti och utanpå.
Fyll den med citronskivor och dill, lägg även lite ovanpå.
Sätt in i ugn ca 40 minuter på 200 grader - eller mer beroende på tjocklek. 
Den är klar när ryggfenorna släpper.

Servera t ex med färsk potatis och kallrörd rom och dillsås.






Kallrörd rom och dillsås

Gott till fisk

Ingredienser:
2,5 dl majonäs
1-2 tsk rivet citronskal
några droppar citron
50 gr röd rom 
hackad dill från några kvistar 
salt och peppar

Mixa ihop allt och låt stå kallt en stund innan servering. 





tisdag 7 augusti 2012

Hallonsylt

Hallonsylt


1 kg hallon - helst skogshallon...
800 gr syltsocker

Blanda ihop allt i en kastrull.
Låt koka ihop ca 5 minuter.
Häll upp på varma rena burkar och förslut med lock.












Risgrynspudding med hallonsylt

Gammaldags risgrynspudding



Ingredienser:
1 sats risgrynsgröt (recept längst ner)
3 ägg
rivet skal av en citron

Riv citronen och vispa upp äggen.
Blanda ner allt i gröten och häll ner i ugnsäker form.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter.

Servera risgrynspuddingen med hallonsylt.




Risgrynsgröt 4 personer:
3 dl vatten
2 dl grötris
7 dl valfri mjölkalternativ
1/2 tsk salt
2 msk socker
1 kanelstång

Koka vatten och ris under lock 10 minuter.
Häll ner mjölk, kanelstång, salt och socker.
Låt koka ytterligare 30 minuter på svag värme.









lördag 4 augusti 2012

Jordgubbssorbet

Lättgjord jordgubbssorbet


Ingredienser:
1 liter rensade jordgubbar
0,5 dl socker - blir då lättsockrad
lite pressad citron

Mixa ihop allt.
Kör sedan i glassmaskin tills färdig.

Alternativ:
Lägg in i frysen och rör om var 20:e minut tills önskad konsistens.

Den här ska ätas färskgjord. Den blir stenhård av att frysas in då den inte innehåller gelatin eller uppvispad äggvita. Men man kan tina upp den lite och sedan köra i  mixer.






onsdag 1 augusti 2012

Chokladdrömtårta

Den godaste chokladdrömtårtan?


Ingredienser:
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
Chokladkräm - se länk


Vispa socker och ägg pösogt.
Blanda ner resten.
Häll ner i långpanna 25x35 cm
Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 5 min
Stjälp upp på sockrat bakpapper.
Dra bort papperet på den gräddade kakan.
Låt svallna.
Bred på fyllningen och rulla försiktigt ihop.
Låt drömtårtan ligga kallt ett tag innan den skärs upp.












Chokladkräm


God chokladkräm - perfekt till diverse fyllningar, toppingar, pålägg etc.

Ingredienser:
100 gr socker
40 gr maizena
3 ägg
3 dl valfri mjölk
100 gr choklad


Värm allt tillsammans i kastrull på medelvärme.
Rör om hela tiden tills krämen tjocknar.
Låt svalna.