måndag 31 december 2012

Panettone - gluten och mjölkfri i brödmaskin

Italienska julsmaker

Ingredienser:
2 dl mjölkfri mjölk
3 ägg
1 tsk fiberhusk
75 gr smält mjölkfritt margarin
2 msk flytande honung
400 gr glutenfri mjöl
4 gr torrjäst för söt deg  
70 gr socker
1 msk vaniljsocker
lite salt

50 gr kanderad frukt
50 gr russin
( dessa blötlägges i en halvtimme i 0,5 dl apelsinjuice)

Lägg i de blöta ingredierna  tillsammans med fiberhusken
- låt svälla minst 10 minuter.
Tillsätt de torra ingredienserna.
Kör bakmaskinen för program för söta degar.
Lägg i kanderad frukt och russin när maskinen indikerar det med ett pip.









fredag 28 december 2012

Fondant au chocolat - gluten och mjölkfri



Himmelsk god och delikat choklad fondant



Ingredienser till 4 mindre porslinsformar: 
100 gr god mörk choklad
100 gr mjölkfritt margarin
100 gr socker
2 ägg + 2 äggulor
100 gr maizena
lite salt
lite äkta vaniljpulver

Till formarna:
25 gr mjölkfritt margarin + kakaopulver


Pensla formarna med smält margarin, ställ kallt och låt stelna.
Pensla en gång till och pudra generöst med kakaopulver så hela formen blir täckt.

Smält chokladen och smöret genom vattenbad. Tillsätt lite vanilj och salt. Låt kallna minst 10 minuter.

Vispa ihop ägg och socker till en tjock kräm. Rör ned maizena.

Tillsätt chokladröran i några omgångar och blanda in det ordentligt.

Häll upp i formarna och ställ kallt, minst 20 minuter.

Grädda i 180 grader ca 15-18 minuter.

Låt stå ca 1 minut innan formarna stjälps upp på assiette. 

Pudra över lite florsocker.

Njut!

torsdag 20 december 2012

Pepparkaksmuffins med lingonsylt - gluten och mjölkfria


Saftiga pepparkaksmuffins med lingonsylt



Ingredienser till 12 st muffins:
4 dl glutenfri mjölblandning
2 tsk bakpulver
2 dl socker
2 ägg
1 msk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen nejlika
150 gr mjölkfritt margarin
2 dl mjölkfritt alternativ till mjölk
2 tsk psylliumskal
1 dl lingosylt

Gör så här:
Smält matfett tillsammans med kryddor i en kastrull.
Ta kastrullen från spisen och blanda i mjölk och psylliumskal.
Vispa upp ägg med socker i en skål.
Rör ned mjöl och bakpulver.
Tillsätt till sist mjölkblandningen tillsammans med lingonsylten och rör om väl.
Häll smeten i muffinsformar.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter.

När muffinsarna har svalnat - bred på en glasyr gjord av florsocker och lingonsylt.






måndag 17 december 2012

Julgröt - mjölkfri

Julgröt



Julgröt  4 personer:

3 dl vatten
2 dl grötris
7 - 8 dl alternativ till grädde  (13 gr fett -  havre/soja/ etc)
1/2 tsk salt
2 msk socker
1 kanelstång


Koka vatten och ris under lock 10 minuter.
Tillsätt 7 dl grädde, kanelstång, salt och socker.

Låt koka ytterligare 30 minuter på svag värme, späd eventuellt ut med ytterligare grädde.













måndag 10 december 2012

Janssons frestelse - gluten och mjölkfri

Klassiker


 

Ingredienser till 4 personer:

1 kg mjölig potatis        
2 st gula lökar
200 g ansjovisfilé
3 msk ansjovisspad 
3 dl mjölkfritt alternativ till grädde  (jag använder havregrädde)
3 msk glutenfritt ströbröd
3 msk mjölkfritt margarin          

 

Gör så här:

Skala potatis och lök - skär dessa i tunna strimlor.
Stek löken i lite matfetts ca 5 minuter.
Smörj en ugnssäker form ca 25x30cm
Varva potatis, lök och ansjovis i formen - avsluta med potatis överst.
Häll över ansjovisspad och grädde.
Strö över lite ströbröd.
Lägg ut på margarinet i småklickar. 

Grädda mitten i ugnen på 225°C ca 45 minuter.
Den är klar när potatisen är mjuk.



 

onsdag 5 december 2012

Garrapiñadas

Karamelliserad mandel

 
Ingredienser:
2 dl mandel
2 dl socker
2 dl vatten
en liten nypa kanel

Rosta mandeln i en het stekpanna.
Lägg i resterande ingredienser.
Låt allt koka under omrörning på het värme tills vattnet börja försvinna - sänk då värmen och rör om tills sockret smält och fått  färg och mandeln är täckt av karamell. 
Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.
Bryt i bitar.

Alternativt: separera mandlarna från varandra innan de svalnat.