tisdag 19 februari 2013

Fisk & skaldjurssoppa

Enkel och god fisk & skaldjursoppa


Ingredienser för 4 personer:

400 gram skalade räkor
600 gr torskfilé

Variera med olika fiskfiléer, skaldjur och musslor

Ingredienser till den goda basen:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
4 potatisar
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 krm fänkål
1 tsk timjan
1 burk hela tomater
2 dl torrt vitt vin
salt och peppar
några strån saffran


Gör så här:
Skär och hacka grönsakerna.
Fräs lök och vitlök, lägg ner morot och potatisen och fortsätt och fräsa.
Häll i vatten, smula ner buljongtärningarna och tomaterna + tomatjuicen, fänkål, salt och peppar.
Låt småputtra minst 20 minuter.
Smula då ned lite saffran och häll i vinet och låt få koka ihop 10 minuter till.
Mixa ihop allt med mixerstaven. Smaka av med mer salt och kryddor om så behövs.
Nu är basen förberedd. (Som man kan förbereda dagen innan...)  

Lägg ned torskfiléerna skurna i bitar och  sjud dem ca 4-6 minuter - beroende på tjocklek och smak...
Räkorna lägges ned mot slutet - de ska bara bli genomvarma.

Servera fisksoppan t ex som här med bröd och alioli.









måndag 11 februari 2013

Glutenfri semla med sojachantilly




Semla i repris
Läcker glutenfri semla med sojachantilly.
Den vispbara luftiga och krämiga sojagrädden med lite florsocker är riktig god!


Till en deg för 12 släta bullar:
5 dl sojamjölk
1 ägg
1 msk fiberhusk
75 gr mjölkfritt margarin
50 gr jäst
1 dl socker
1 tsk malen kardemumma
1 tsk salt
1 tsk hjorthornsalt
1,2 -1,4 dl glutenfri mjölmix

I bakmaskin:
Lägg i mjölk + fiberhusk och låt stå och svälla i 10 minuter.
Tillsätt ägg, smält margarin.
Forsätt med de torra ingredienserna.
Ställ in bakmaskinen för deg.

I matberedare:
Smält smör, häll i mjölk och ljumma till 37 grader.
Rör ut  jäst och fiberhusk i mjölkblandningen.
Låt stå och svälla 10 minuter.
Tillsätt de torra ingredienserna och kör snabbt i matberedaren till en deg.
Jäs degen under bakduk 30 minuter.

När degen är färdigjäst:
Ta upp degen och  forma 12 bullar.
Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda 250 grader ca 8-10 minuter.

Semla:
Skär av toppen på bullen och ta bort inkråmet ur botten,
rör ut det med mandelmassa och lite sojamjölk.
Lägg tillbaka massan i semlan.
Vispa ihop chantilly med vispbar sojagrädde och lite florsocker.
Fyll semlan och pudra över lite florsocker.


fredag 8 februari 2013

Lyxiga Mandlar

Karamelliserade mandlar 
med havsalt doppade i mörk choklad


Rosta 2 dl mandlar med skal på i en stekpanna.
Häll i 2 dl vatten, 2 dl socker och en nypa malen kanel.

Låt allt koka upp på het värme och rör om då och då.
Låt det mesta av vätskan har kokat ihop tills den är bärnstensfärgad. 
Ta av stekpannan från plattan och rör om tills alla mandlar fått sockerlag på sig - det torkar ihop lite, blir torrt och smuligt.
Värm sedan upp allt igen tills det åter blir "karamellsås".

Häll upp mandlarna på bakplåtspapper och separera dem en och en. 
Strö över lite havsalt och låt svalna.

Smält mörk choklad, lägg i mandlarna och rör om.
Lägg upp dem på bakplåtspapper och låt svalna i kylskåp.


Låt dig väl smaka!

fredag 1 februari 2013

Chili con carne med choklad



Mustig chili con carne med mörk choklad

 
Ingredienser till 4 personer:
500 gr köttfärs
3 dl kokta svarta bönor
1 gul lök - hackad
2 vitlöksklyftor - riven
1 tsk paprikapulver (pimentón)
1 tsk chilipulver eller mer beroende på önskad styrka...
1/2 tsk malen spiskummin
1 burk hela tomater - som klipps itu med sax i burken...
1 tsk oregano
30 gr choklad 70%
salt
rapsolja till att steka i

Gör så här:
Hetta upp rikligt med olja; stek lök och vitlök.
Blanda ner paprikapulver, chilipulver och spiskummin.
Lägg i köttfärsen och bryn den länge och väl på rätt så hög värme.
Tillsätt de sönderklippta tomaterna med tomatjuicen och låt småputtra minst 20 minuter.
Späd med vatten om röran blir för torr.
Rör ner bönor och choklad och låt puttra ca 10 minuter till.
Smaka av med salt.

Servera som t ex här med guacamole på en salladsbädd och tortillachips.