lördag 31 maj 2014

Rabarbermuffins med mandelmassa - gluten & mjölkfri





Ingredienser till 12 st:
2 ägg
125 gr socker
125 gr glutenfritt mjölmix/potatisstärkelse/maizena
100 gr mandelmjöl
0,75 dl mjölkfri mjölk
4 msk rapsolja
1 tsk bakpulver

Fyllning:
50 gr riven mandelmassa
200 gr rabarber i småbitar, som fått ett uppkok i kastrull med vatten och lite socker

Vispa ägg och socker fluffigt.
Häll ner mjölkfri  mjölk och rapsolja.
Blanda ner mjöl, bakpulver och mixa ihop till en smet.

Fyll muffinsformar med smet och fyllning.
Grädda i 175 grader, ca 20-25 minuter.


Gott att servera halvljumma med engelsk mjölkfri vaniljsås.



fredag 23 maj 2014

Pan Bagna

Välfylld provensalsk macka med mosad tonfisk,
sardeller,ägg, oliver, rödlök, tomat, sallad 
& massor med vinägrette.

Skär ett glutenfritt bröd lite som en semla, gröp ur nedre delen av brödet och lägg på massor av fyllning.

 

Glutenfritt portionsbröd

Bra utflyktsbröd


Ingredienser till 8 stora bröd
4,5 dl fin mix
3,5 dl grov mix
2 tsk salt
2 msk pofiber
2 msk fibrex
2 msk fiberhusk
50 gr jäst
7 dl vatten 
1 msk olivolja
2 msk honung 

Lös upp jästen i fingervarmt vatten, olja och honung.
Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta degen väl - den ska vara "kladdig".
Jäs degen i ugn med lampan på i ca 30 minuter.
Forma till 8 bröd med mjöliga händer.
Jäs under duk ca 3o minuter.
Grädda ca 30- 35minuter i 225 grader. Täck med papper mot slutet om det behövs.
Låt svalna helt.

fredag 16 maj 2014

Frysta bär med vit chokladsås - mjölkfri


Lättlagad och god efterrätt



Till 4 personer:

500 gr frysta bär tex hallon, blåbär, jordgubbar etc

200 gr vit mjölkfri choklad
2,5 dl mjölkfri grädde

Värm grädden och lös upp den hackade vita chokladen.
Häll över den varma såsen över de frysta bären.
Servera.

Rostbiff på franskt vis


Enkel och god rostbiff
 
 

Putsa rostbiffen.
Salta & Peppra.
Bryn den runt om.

Stek i ugn på 120 grader tills innertemperatur är: 
55°C: blodig
60°C: rosa med röd kärna
70°C: lätt rosa
75°C: välstekt

Med låg temperatur i ugnen är dock även 70 grader saftig och mör.

torsdag 8 maj 2014

Snabbgjord turrónglass - mjölkfri

Härlig turrónglass med "crunchiga" bitar i


Ingredienser till 4 personer:
150 gr turrón de Jijona (alltså den mjuka)
1 Alpro soya grädde airy & creamy 

Vispa upp sojagrädden.
Skär 150 gr turrón i små bitar och häll ner den i sojagrädden.
Vispa ihop tills det är bra blandat och lite lagom med småbitar kvar.
Ställ in i frys.
Rör om efter en halvtimme.
Ta ut efter en timme eller tills lagom mjuk/hård.


Gratinerad aubergine med bladspenat, russin, pinjenötter etc - mjölkfri

Goda gratinerade aubergine som vid medelhavet

 
4 auberginer
1 gul lök
några vitlöksklyftor
50 gr bladspenat
50 gr russin
50 gr serranoskinka (uteslut vid helt vegetariskt)
100 gr vegan mozzarella (eller getost till de som  tål det)
50 gr pinjenötter


Dela på auberginerna; skär upp rutmönster, ringla på olivolja och salt.
Baka i ugn; 180 grader i 30 minuter.
Ta ut och gröp ur skalen.
Hacka ihop aubergineköttet.

Hacka lök och vitlök fint. Stek i olivolja tills löken smälter ihop - länge och på låg medelvärme.
Blanda ner bladspenat, russin och serranoskinka (skuren i småbitar) och det hackade aurbegineköttet.
Låt få steka ihop ett tag.
Salta & peppra.

Fyll skalen och avsluta med osten och strö över pinjenötter.
Gratinera tills osten har smält.

Servera med  t ex med tomatsås