lördag 28 november 2015

Repris: Saffranslängd fylld med mandelmassa, gluten och mjölkfri

 
Gott i adventstider



Ingredienser till en längd
2 dl havremjölk
1/2 dl havregrädde
1/2 msk fiberhusk
25 gr jäst för söta degar  alt 1/2  en påse torrjäst
75 gr mjölkfritt margarin

0,5 gr saffran (en påse)
1/2 ägg
0,5 dl socker
1 krm tsk salt
6-7 dl fin glutenfri mjölblandning


Fyllning:
100 gr mandelmassa


Pensling och garnering:
1/2 ägg och pärlsocker

I bakmaskin:
Blanda ut jäst i mjölk och häll ner i bakmaskinen.
Tillsätt fiberhusk och låt stå i 10 minuter.

Smält margarin med saffran - låt det svalna av.
Rör sedan ned ägg och det smälta saffransmargarinet.
Häll ner de övriga torra ingredienserna - spar lite mjöl till utbakningen.
Ställ in bakmaskinen för programmet deg.


I matberedare:
Smält margarin tillsammans med saffran, häll i mjölk och ljumma till 37 grader.
Rör ut jäst och fiberhusk i mjölkblandningen.
Låt stå och svälla 10 minuter.
Tillsätt de torra ingredienserna - spar lite mjöl till utbakningen.

Kör i matberedaren tills degen släpper kanterna.
Jäs degen under bakduk 30 minuter.

När degen är färdigjäst:
Ta upp degen.
Kavla ut och riv över mandelmassan.

Rulla ihop och forma till en krans. Klipp skåror runt om.
Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Pensla kransen med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i nedre delen ugnen, 200 grader 20-25 minuter.


Låt kransen svalna på galler under bakduk.